
Landelijke visie Hulpverlening Brandweer
In de Landelijke Visie Hulpverlening Brandweer geïntroduceerd eind 2022 worden de nieuwe lijnen uitgelegd hoe de Brandweer in 2025 gaat werken volgens deze Landelijke Visie Hulpverlening Brandweer. Er is een nieuwe definitie opgesteld:
Hulpverlening bestaat uit noodzakelijke en/of urgente hulpvragen, niet zijnde brandbestrijding, incidenten met gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Die specialistische kennis, vaardigheden, inzicht en/of materialen behoeven om de gezondheid, welzijn en aantasting van mens, dier & milieu en ontwrichting van het maatschappelijk belang tegen te gaan en/of de situatie terug te brengen naar een stabiele situatie. Waarbij de brandweer vanwege haar paraatheid, technische kennis en middelen de meest geschikte partij is. Wat resulteert in: technische hulpverlening, hulpverlening, dienstverlening en het bieden van een vangnet voor de maatschappij.
De laatste zin refereert naar de categorieën waarin geoperationaliseerd kan worden.
1.3 Technische Hulpverlening (THV)
1.4 Hulpverlening (HV) en dienstverlening (DV)
1.5 Vangnet voor de maatschappij.
De uitleg wordt weergegeven in het volgende overzicht:

Om dit concreet te maken is er een hulpverleningspiramide gemaakt waarin de operationele processen beschreven worden. Het systeem is flexibel en vraaggestuurd.

We gaan in dit stuk verder uitwerken hoe de regionale taakverdeling wordt gezien en welke opleidingen hier bij gaan horen. In de landelijke visie staat een opsomming van incidenten voor:
Vervoer – weg / Vervoer – water / Vervoer – spoor / Luchtvaart / Gebouwen – Objecten / Omgeving.
Per laag wordt er aangeven welke werkzaamheden er verwacht worden om uit te voeren. Zodra het incident deze verwachtingen overstijgt wordt de volgende laag ingezet. Hierna hebben we de tabellen aangepast naar meer overzichtelijk per laag aan te geven. Er wordt geprobeerd om een duidelijke lijn aan te geven tussen de lagen en het daaruit voortvloeiende kennisniveau.

Laag 0 – Maatwerk – Zelfstandig optreden
Voor kleine incidenten waarbij sprake is van geen of beperkt gevaar en er geen slachtoffers zijn maar de brandweer wel nodig is, kan de meldkamer besluiten om op basis van regiospecifieke uitrukvoorstellen een kleinere eenheid dan de basiseenheid te sturen. Daarbij zijn de werkzaamheden van zodanige omvang dat deze kunnen worden verricht door en onder verantwoordelijkheid van de bemanning van de (maatwerk)eenheid. Het gaat bijvoorbeeld om het openen van een deur, het stoppen van een kleine waterlekkage of het schouwen van een voertuig waarin geen personen meer aanwezig zijn. Indien het incident toch groter of complexer is dan de mogelijkheden van de maatwerkeenheid, dan kan de basiseenheid (laag 1) alsnog ter plaatse komen.
De werkzaamheden binnen de laag ‘Maatwerk’ kunnen op hoofdlijnen als volgt worden beschreven:
-
- verkennen (o.a. op risico’s voor hulpdiensten/omgeving)
- hand- en spandiensten verrichten
-
- eenvoudige stabilisatie en bevrijdingswerkzaamheden uitvoeren.
- verkennen (o.a. op risico’s voor hulpdiensten/omgeving)



Minst voorkomende bij verkeersongevallen. Vaak wordt een basis eenheid ter plaatse gestuurd. Deze heeft meer mogelijkheden en zij zullen vaak ook de handelingen in laag 0 uitvoeren. Benodigde opleiding: veiligheidsaspecten bij nieuwe voertuigen
Laag 1 – Basisbrandweeroptreden
Veelvoorkomende incidenten worden afgehandeld met de basiseenheid (laag 1 – Basisbrandweeroptreden). De werkzaamheden van de basiseenheid kunnen als volgt worden beschreven:
-
- verkennen
- veiligstellen voor de omgeving
- start fixeren en stabiliseren
- enkelvoudige redding/bevrijding (toegang verschaffen, één slachtoffer, LPLHB)
-
- voorbereidingen ten behoeve van opkomende eenheden.
- verkennen
In de Wvr en haar onderliggende besluiten en regelingen wordt de basisbrandweerzorg beschreven. De basisbrandweerzorg organiseert een slagkracht tot een maximum van drie basiseenheden en één bijzonder voertuig onder leiding van een Officier van Dienst.



Benodigde opleiding: THV cursus Basis Brandweerzorg.
Laag 2 – Regionaal specialistisch optreden
Incidenten waarvoor specialistische kennis en/of middelen nodig zijn, worden verricht met de basiseenheid én een specialistische eenheid. In aanvulling op laag 1, kunnen de werkzaamheden binnen laag 2 als volgt worden beschreven:
-
- (verder) stabiliseren als vervolg op fixeren
- uitvoeren van reddings- en bevrijdingswerkzaamheden
-
- complexe redding/bevrijding.
- (verder) stabiliseren als vervolg op fixeren
Differentiatie binnen het specialisme



extractie van beknelde slachtoffers uit voertuigen, terwijl het taakgebied
hulpverlening veel breder is, en technische hulpverlening omvat.”
1.1 Technische Hulpverlening (THV)
In de Wet veiligheidsregio’s staat opgenomen dat het werk van de brandweer erop is gericht gevaar voor mens en dier te beperken en te bestrijden. Op het gebied van technische hulpverlening zijn dit vooral situaties waarbij mensen/ dieren ingesloten, bekneld of vast zitten en geen mogelijkheid hebben om zich zelfstandig te bevrijden, terwijl er wel een noodzaak/urgentie is dat dit gebeurt. Daarnaast kan een bepaalde mate van verwonding een reden zijn om de brandweer te alarmeren, zonder dat er sprake is van een beknelling. De brandweer komt in deze situaties ter plaatse om de mensen/dieren te bevrijden en/of de situatie te stabiliseren, zodat een verergering van de situatie wordt voorkomen. Over het algemeen wordt daarbij gebruikgemaakt van bijzondere en/of specialistische gereedschappen en kennis.
“Als specialist ben je expert op een bepaald terrein, en kun je je ontwikkelen tot adviseur. Maar let wel: adviseren is veel meer dan alleen je kunstje doen.”
Laag 3 – Grootschalig brandweeroptreden
We spreken van grootschalig brandweeroptreden bij een inzet met meer dan drie basiseenheden.
In aanvulling op laag 2, kunnen de werkzaamheden binnen laag 3 als volgt worden beschreven.
-
- meervoudige redding/bevrijding
- continueren van gestarte reddings- en bevrijdingswerkzaamheden
-
- voorbereidingen treffen ten behoeve van de inzet van bijstand en/of externe expertise/middelen.
- meervoudige redding/bevrijding



Met de verandering in de lagen moet een OVD getraind worden situaties anders in te schatten anders naar het proces te kijken en aan te sturen. Ze moeten in hoofdlijnen weten wat van het basis team wordt verwacht en wat er van de specialisten kan worden verwacht. Zo leert hij een juist inzicht te krijgen om op de juiste wijze het incident en het proces aan te sturen.
Benodigde opleiding: Cursus 3.0 THV klein en grootschalig optreden THV voor OVD