PTGoes, het verlengstuk voor professionele hulpdiensten

De unieke voordelen van Firexpress op een rij

Bij de traditionele hogedruksystemen veroorzaakt de enorme kracht van de blusstraal veel waterverlies, lichamelijk letsel bij slachtoffers en nevenschade aan de omgeving. Het Firexpress systeem heeft die nadelen niet. De lage nozzeldruk (13-23 bar) is mild en zelfs de kleinste watermistdruppel heeft een bereik tot wel 15 meter. Bovendien zorgt de micronevel voor snellere afkoeling en verlaging van de luchtstroom waardoor de brand geen zuurstof meer krijgt.

Brandbestrijding met micronevel verschilt veel van het conventionele 'water op vlammen'-scenario. De Firexpresstechniek is een driesporen aanpak: hitte absorberen, zuurstoftoevoer onderdrukken en de oppervlakte (rondom) koelen. Hier de voordelen van deze watermist- of microneveltechniek op een rij:

1.Maximaal rendement van het bluswater:

Omdat de grootte van de waterdruppels varieert tussen de 7 en 100 µm (micron), wordt al het water in de vorm van watermist in de brand gespoten en effectief benut voor koeling van de brand.

2.Snelle temperatuurdaling:

Dankzij de momentane verdamping van de waterdruppels tot micronevel, zakt onmiddellijk de temperatuur van de brand, zelfs bij lage temperaturen (knock down).

3.Minimaal watergebruik:

Door het grote effect en hoge rendement van het gebruikte water, heeft het Firexpress systeem aanmerkelijk minder water nodig dan welk ander blussysteem dan ook.

4.Minimale waterschade:

Omdat vrijwel al het ingezette water verdampt, is er nauwelijks schade door teveel bluswater.

5.Reductie luchttoevoer:

Het verdampingsproces produceert een overdruk van stoom, waardoor de toevoer van lucht naar de brandhaard wordt geblokkeerd.

6.Minimale luchtaanzuiging:

De lage snelheid van de watermist blusstraal heeft tot gevolg dat er vrijwel geen lucht en dus zuurstof van buitenaf wordt meegezogen in het vuur.

7.Lage druk:

De dual nozzle bluslans werkt al op lage druk, namelijk van 13 tot 23 bar.

8.Groot bereik:

Het ontwerp van de dual nozzle bluslans bereikt een worplengte van wel 15 meter. 1 liter water heeft als microdruppels een oppervlaktebereik van 100 m².

9.Lage terugslag:

Door de lage druk voelt de gebruiker vrijwel geen terugslag in zijn bluspistool, wat het bedieningsgemak bevordert. Zelfs 1-handsbediening is mogelijk.

10.(Auto)ruiten breken:

De bluslans is zodanig sterk dat hij tevens geschikt is om ruiten van woningen en auto's mee in te slaan. En zelfs door sommige andere materialen heen te komen.

11.Kan probleemloos 10.000 Volt aan:

Met de bluslans in de micronevelstand is een elektriciteitsbrand tot wel 10.000 Volt probleemloos te blussen. Dit is vooral een groot pluspunt voor in de industrie en in treinverkeer.

12.Veilig voor mens en dier:

Dankzij de lage druk kan het blussysteem direct op mens en dier gebruikt worden om brandwonden te koelen en kleding te blussen (veiligheidsafstand 7m). Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk een autobrand te blussen met de mensen er nog in of een stal met vee.

13.Veilig voor hulpverleners:

Het ontwerp van de bluslans maakt het mogelijk 'om de hoek' te blussen. Je hoeft niet meer direct in de deuropening te werken, maar kan een veilige positie kiezen.

14.Goedkeuringen:

De Firexpress blustechniek en blussystemen zijn uitgebreid getest en goedgekeurd door:

  • Europese Council Directive Nr. 97/23/EC.
  • Europese Council Directive Nr. 99/36/EC.
  • Europese Council Directive Nr. 94/9/EC.
  • National Yunlin University of Science & Technology Taiwan (10.000 Volt).
  • Danish Institute of Fire & Security Technology at SP Technical Research Institute of Sweden.
  • NATO Codification System #R3971.

 

Testiminials PTGoes